Новини

Довженко-Центр сформував рейтинг 100 найкращих українських фільмів усіх часів. Перемогли «Тіні забутих предків» Параджанова

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кинопоиск

Національний центр Олександра Довженка презентував свій рейтинг 100 найкращих українських фільмів усіх часів.

Відповідний рейтинг розмістили на сайті центру.

Рейтинг формувався на основі опитування 70 кінокритиків. Кожен з них формував свій перелік із 10 найкращих фільмів, а потім під час підрахунку загальних результатів враховувалася кількість згадувань фільму та його місце в особистих рейтингах кожного кінокритика.

«Це спроба нарешті сформувати канон того, чим є і чим було українське кіно протягом понад ста років свого існування. Фактично це список стрічок, рекомендованих до перегляду всім, хто цікавиться українським кінематографом», — зазначив керівник кіноархіву Довженко-Центру, співкоординатор проєкту Олександр Телюк.

Перше місце посіла стрічка режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», яка була знята у 1964 році. Також у трійку найкращих увійшли «Земля» Олександра Довженка (1930 рік) та «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова (1930 рік).

Загалом перелік 10 найкращих має такий вигляд:

Найдавнішим фільмом, який увійшов у топ-100, стала стрічка «Ордер на арешт» (58 місце) Георгія Тасіна, яку відзняли в 1926 році. А найсучаснішим — фільм «Земля блакитна ніби апельсин» (34 місце) Ірини Цілик, який презентували в 2020 році.