Новини

Італія заборонила великим круїзним лайнерам заходити до Венеції. Цього чекали в ЮНЕСКО

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

MIGUEL MEDINA / Contributor

Уряд Італії після довгих суперечок схвалив декрет про заборону для багатопалубних круїзних лайнерів та інших великотоннажних суден заходити в лагуну Венеції.

Про це пише BBC.

Рішення було прийнято у відповідь на прохання ЮНЕСКО, Міністерства культури Італії та чисельних звернень безлічі організацій.

У заяві міністрів навколишнього середовища, культури, туризму та інфраструктури сказано, що це «захистить історико-культурну спадщину не тільки Італії, але і всього світу». Критики довгий час говорили про те, що великі кораблі викликають забруднення і руйнують фундамент міста. Особливо гостро це питання стало після аварії 2019 року, коли круїзний лайнер врізався в гавань міста. Тоді постраждали пʼятеро людей.

Згідно з рішенням влади, тимчасовим місцем швартування стане найближчий промисловий порт Маргера, розташований за 16 км від міста.

Найближчим часом буде оголошено конкурс на переведення причалів з венеціанської лагуни у нове місце і формування нових маршрутів для великих суден. Це важливо, оскільки великі кораблі і лайнери приносили значний дохід.