Новини

Фонд соцстрахування попередив про затримки виплат лікарняних і декретних

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

«Бабель»

Фонд соціального страхування попередив про можливі затримки у виплатах лікарняних і декретних та пояснив, з чим це пов’язано.

Про це повідомили у пресслужбі відомства.

Там зазначили, що тривалість затримки коливається, так як вона залежить від суми щоденних надходжень до бюджету фонду. Зараз ця затримка складає 21 робочий день або 1,8 мільярда гривень.

У фонді зазначили, що ще в листопаді фінансували лікарняні і декретні упродовж одного робочого дня — після отримання заяви-розрахунку від роботодавця (замість 10 робочих днів, визначених законодавством).

«Однак сьогодні доходів фонду не вистачає на покриття усіх допомог і виплат. Заборгованість накопичили у грудні через різке зростання видатків. Це пов’язано із додатковим навантаженням, яке фонд отримав через пандемію, — суттєво зросли видатки за лікарняними, також було покладено фінансування самоізоляції працівників, страхові виплати медикам», — пояснили у відомстві.

У фонді наводять приклад: в грудні прийняли на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн, а це на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019 року (0,9 млрд грн).

Тому, підсумували у фонді, попри те що з початку 2021 року щомісячні надходження до бюджету фонду покривають видатки, накопичена наприкінці 2020 року заборгованість призвела до затримки у виплатах.