Новини

Білорусь на «Євробаченні» представлятимуть прихильники Лукашенка. У піснях вони висміюють протести

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білорусь на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення», який пройде в травні 2021 року, представлятиме гурт «Галаси ЗМеста», який у своїх піснях виступає проти протестів і опозиції, а його учасники відкрито підтримують режим Олександра Лукашенка.

Як повідомляє TUT.BY, напередодні держмовник Белтелерадіокомпанія оголосив, що переможцем національного відбору став гурт з Барановичів, але при цьому відбір був закритим і про інших конкурсантів взагалі не повідомлялося. Останній раз таке було в 2011 році, коли на «Євробачення» відправили Анастасію Віннікову із піснею I Love Belarus.

За підсумками нацвідбору 2020 року, право представити країну отримав дует VAL з піснею «Навечна», але його учасники відмовилися виступати через фальсифікації президентських виборів і силові придушення акцій. Белтелерадіокомпанія тоді заявила, що артисти «втратили совість».

Що стосується вибору «Галаси ЗМеста», мовник зазначає, що історія групи почалася близько 10 років тому, але після «відомих подій» музиканти створили новий проєкт. На «Євробаченні» вони повинні виступати із піснею «Я навчу тебе» російською мовою.

Її приспів, схоже, має політичний підтекст, на що звертають увагу противники режиму Лукашенка.

«Я навчу тебе танцювати під дудочку, / Я навчу тебе клювати на вудочку, / Я навчу тебе ходити по струночці, / Ти будеш усім задоволений, радий всьому», — співається у приспіві.

Частина користувачів соцмереж обурена текстом пісні, інші хейтять гурт, а дехто просто висміює.

Сама ж пісня ще пройде стандартну перевірку організаторів. За правилами конкурсу в піснях заборонено просувати політичні ідеї і рекламувати бренди.