Новини

Шмигаль сподівається, що пенсійна реформа розпочнеться вже у 2021 році. Що це означає?

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

National Bank Of Ukraine / Flickr

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що Верховна Рада у 2021 році ухвалить законопроєкт про запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи.

Про це він розповів в інтерв’ю Інтерфаксу.

«Ми з Міністерством соціальної політики повністю розробили стратегію введення накопичувальної пенсійної системи. Ми її обговорили й узгодили всі нюанси з профільним комітетом Верховної Ради. Зараз це питання перебуває в законодавчій площині. Відповідний проєкт закону підготовлений, будемо просити парламентаріїв ухвалити його якомога швидше, щоб в цьому році ця накопичувальна пенсійна система була введена», — зазначив Шмигаль.

За його словами, Україна потребує нової пенсійної системи, яку за 30 років незалежності так і не запровадили. У Раді вважають, що в разі ухвалення законопроєкту у 2021 році, повністю система запрацює вже з 2023-го.

Що це означає?

Наразі в Україні діє солідарна пенсійна система. Це означає, що з податків, які платить працездатне населення, одразу виплачуються пенсії. Водночас через старіння населення та зниження народжуваності щороку тиск на пенсійну систему зростає, оскільки різниця між кількістю пенсіонерів і працездатних осіб постійно скорочується.

У зв’язку з цим вже тривалий час в Україні хочуть провести пенсійну реформу та перейти на накопичувальну систему. Це означає, що частина податків буде акумулюватися на особистих рахунках громадян, і вони зможуть їх отримувати після виходу на пенсію. До того ж кошти, які будуть перебувати на рахунках громадян, зберігатимуться в Накопичувальному фонді та будуть витрачатися для інвестицій в українську економіку. Усе це має сприяти економічному зростанню держави і підвищенню пенсій у майбутньому.

Очікується, що в разі впровадження накопичувальної пенсійної системи, середня пенсія зросте до рівня 50—60% середньої зарплати, тоді як зараз вона перебуває на рівні 35%.