Новини

Індекс Біг-Мака: українська гривня опинилася в п’ятірці найбільш недооцінених валют світу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Juanedc.com / Flickr

Згідно з оновленим індексом Біг-Мака українська гривня виявилася недооціненою на 61%. Вона увійшла до п’ятірки найбільш недооцінених валют світу.

Про це пише The Economist, яке і веде власний індекс.

Найбільш недооціненою валютою в 2020 році виявився ліванський фунт — на 68,7%. Також недооціненими стали російський рубль (68%), турецька ліра (64,5%) та південноафриканський ранд (61,9%).

Лише три валюти у світі за індексом Біг-Мака стали переоціненими: швейцарський франк (28,8%), шведська крона (12,6%) та норвезька крона (7,5%).

Що таке індекс Біг-Мака

Всесвітньо відоме економічне видання The Economist веде власний індекс Біг-Мака з 1986 року. Вартість одного найвідомішого бургера McDonalds у США визначають як еталонну для порівняння валют світу. Дослідники порівнюють купівельну спроможність громадян усіх країн світу і визначають, наскільки валюти є переоціненими та недооціненими. В ідеалі вартість бургера в американських доларах має бути однаковою в усіх країнах світу.

Якщо брати Україну, то Біг-Мак наразі коштує 62 гривні, а в США — 5,66 долара. Це означає, що в Україні 62 гривні мають дорівнювати 5,66 долара, однак курс валют в країні зовсім інший — 1 долар дорівнює 28 гривням. Таким чином, Біг-Мак в Україні коштує приблизно 2,2 долара, замість еталонних 5,66. У зв’язку з цим дослідники визначають українську гривню як недооцінену, а справжній курс долара до гривні мав би бути 1 долар = 10,9 гривні.