Дослідження: Новорічний стіл українцям в середньому обійдеться у 1 700 грн. У Києві — дорожче
- Автор:
- Олег Панфілович
- Дата:
У середньому по Україні вартість новорічного столу 2021 року для української сімʼї з чотирьох осіб зросте в порівнянні з минулим роком тільки на 5,3% і становитиме 1 706,09 грн.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».
За словами академіка Юрія Лупенка, для оцінки бралося новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, мʼясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
За розрахунками вчених, 3 кг салату «Олівʼє» традиційної рецептури обійдеться у 159,4 грн. Найдорожчими інгредієнтами страви стала ковбаса — 70 грн за 0,5 кг, зелений горошок — 32,5 грн за 0,5 кг, солоні огірки — 16,5 грн за 200 г , яйця — 14,5 грн за 6 штук, майонез — 12,5 грн (180 г). Ще у 13,4 грн обійдуться цибуля, морква і картопля, ціни на які станом на кінець року знизилися (крім моркви).
На рівні минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг) — 120,4 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 12,5 грн, морква — 1,8 грн, буряк — 2,2 грн, цибуля — 1,2 грн, картопля — 2,7 грн.
Зросли витрати на мʼясні продукти. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 89,5 грн, почеревини копченої — 100 грн, битка зі свинини свіжого — 110 грн. Мʼясо птиці на кінець нинішнього року є найдешевшим серед інших видів мʼяса. За кілограм курячого філе доведеться заплатити в середньому 95 грн. Загалом, вартість 2,5 кг мʼясних продуктів на новорічному столі становитиме 394,5 грн.
Традиційні для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 66 грн, пачка вершкового масла (200 г) — 38 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 10—12%.
Вартість овочів на новорічному столі становитиме у середньому 182,3 грн. Картопля (2 кг) буде коштувати в цьому році 19,3 грн, гриби (1 кг) — 50 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 52,5 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 22,5 грн, помідори свіжі (1 кг) — 38 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться у 104 грн. За 2 кг мандаринів потрібно буде заплатити 70 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому в 25 грн, лимон (200 г) — 9 грн.
Буханець білого хліба (1 кг) коштуватиме 24,95 грн, а шоколадні цукерки — 170 грн за 1 кг. Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 100 грн. У півтора раза більше — 170 грн — доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо» 5-річної витримки.
Безалкогольні напої обійдуться в 76,6 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 38,3 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 11,30 грн, за солодку воду «Живчик» (2л) — 27 грн.
Інститут зазначає, що сімʼям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 грн. Банка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250 грн, а 200 г червоної риби — у 220 грн. Тому вартість новорічного столу з делікатесами зросте до 2 176 грн.
«Вартість бюджетного варіанту новорічного столу в Києві становитиме 1 916,78 грн, що на 7,4% більше вартості новорічного столу торік. Стіл з делікатесами обійдеться жителям столиці у 2 426,78 грн», — підкреслив академік Лупенко.
Розрахунок зроблений на основі даних Державної служби статистики, моніторингу роздрібних цін на міських ринках і в супермаркетах у середньому по регіонах на 1 грудня поточного року.