Новини

У Росії обікрали військовий літак «судного дня» Іл-80. У МВС підтвердили розкриття люку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Росії злодії обікрали секретний військовий літак Іл-80, який пропаганда РФ називає «літаком судного дня». Після повідомлень ЗМІ про крадіжку невідомими 39 радіостанцій і ще 5 електронних плат управління Міністерства внутрішніх справ підтвердило розкриття опечатаного люку.

Про це повідомляють Інтерфакс та BBC.

Літаючий командний пункт Іл-80 з 2019 року проходив плановий ремонт на аеродромі «Таганрог Південний». Там йому міняли стійки шасі та мастило, а також проводили дрібну модернізацію. 4 грудня цього року співробітники Таганрозького авіаційного науково-технічного комплексу виявили зникнення обладнання і звернулися до поліції.

Поки відомо лише про зникнення 39 станцій і 5 плат, які, за словами експертів, можуть бути дуже цінними та секретними. Хто міг обікрасти літак, невідомо. Перевірка ще триває.

Що за літак Іл-80?

Військовий літак Іл-80 — це повітряний командний пункт на випадок ядерної війни для російських офіційних осіб, включно з президентом. Лідер РФ з нього може віддавати наказ про запуск міжконтинентальних балістичних ракет і приймати інші стратегічні рішення. Іл-80 не має вікон і захищений від впливу ядерного вибуху. Він один з найбільш засекречених літаків Росії.

Всього на озброєнні Військово-повітряних сил РФ перебуває чотири Іл-80, але за фактом у строю тільки три. США також мають аналогічний «судний» літак — Boeing E-4B Nightwatch.