Новини

Обсерваторію Аресібо закривають. Найбільший радіотелескоп у світі зруйнують

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Bloomberg / Contributor / Getty images

Національний науковий фонд США (NSF) після тривалої перевірки закриває Обсерваторію Аресібо — найбільший радіотелескоп у світі, який знаходиться в однойменному місті в Пуерто-Рико. Телескоп виведуть з експлуатації контрольованим руйнуванням.

Про це повідомляють Associated Press і National Geographic.

«Тарілка» телескопа, що має в діаметрі 305 метрів, підвісна антена і три 110-метрові вежі будуть завалені через вкрай нестабільну фіксацію та зношеність тросів (всього їх 18).

У серпні один з допоміжних кабелів після обриву пробив 30-метрову діру в «тарілці» і пошкодив купол над нею. Згодом, 6 листопада, обірвався один з основних сталевих тросів телескопа. Технічний огляд показав катастрофічний стан — вся конструкція може обвалитися у будь-який момент.

Представники NSF зазначили, що навіть якщо бригади усунуть всі пошкодження, за прогнозами інженерів, конструкція все одно буде нестабільною в довгостроковій перспективі.

Обсерваторія за 57 років пережила урагани, постійну надмірну вологість і недавню серію сильних землетрусів.

University of Central Florida

Радіотелескоп був побудований в 1960-х роках коштом Міністерства оборони США на тлі зусиль з розробки системи протиракетної оборони. Коли він був переданий ученим, його використовували для стеження за астероїдами і небесними тілами. Для Пуерто-Рико він став памʼяткою архітектури. Телескоп також був знімальним майданчиком для фільмів «Контакт» з Джоді Фостер і «Золоте око» (про Джеймса Бонда).