Новини

Кабмін погодив законопроєкт, який розширить право поліцейських застосовувати електрошокери

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Кабінет міністр погодив законопроєкт, який повинен розширити перелік підстав, за яких поліцейські можуть застосувувати електрошокери.

Про це пише пресслужба МВС.

Згідно з чинним законодавством, поліцейським дозволено застосувати електрошокер, якщо відбувається напад на поліцейського, іншу особу або об’єкт, який перебуває під охороною, а також якщо нападає тварина, яка загрожує життю чи здоров’ю поліцейського чи іншої людини.

Водночас погодженим законопроєктом планується розширити перелік таких підстав і дозволити правоохоронцям застосовувати шокери для затримання людини:

«У більшості держав світу як альтернативу вогнепальній зброї підрозділи поліції застосовують електрошокери для стримання агресії. Протягом двох років фахівці МВС проводили дослідження, погоджували використання таких пристроїв з Мін’юстом, вивчали досвід інших країн, зокрема Великої Британії. На сьогодні ми отримали першу партію сучасних електрошокерів», — заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, такий спосіб затримання злочинців є більш гуманним, ніж із застосуванням вогнепальної або травматичної зброї.