Новини

У Мартиненка відповіли на звинувачення ВАКС у причетності до вибуху у дворі суду: З адвокатів ліплять терористів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У пресслужбі колишнього нардепа Миколи Мартиненка відреагували на звинувачення колегії суддів Вищого антикорупційного суду, які повʼязують вибух у дворі суду зі справою щодо завдання збитків «Енергоатому». Її основним фігурантом є Мартиненко. Про це йдеться в заяві пресслужби, яку цитує «РБК-Україна».

«Трійка» суддів [йдеться про суддів Федорак, Маслова і Строгого] звинуватила учасників справи у нібито причетності до вибуху на парковці у закритому дворі ВАКС. Тобто з адвокатів ліплять ще й терористів, хоча ця територія перебуває під охороною ВАКС і до неї мають доступ виключно працівники суду», — зазначили у нардепа.

Там також наголосили, що звернуться до Нацполіції з проханням розслідувати інцидент іготові дати свідчення та спростувати «наклеп щодо обвинувачених і захисту».

Крім того, у Мартиненка звинуватили суддю Лесю Федорак у погрозах кримінальною відповідальністю адвокатам у справі нардепа.

«Колегія ВАКС у складі суддів Федорак, Маслова і Строгого звернулася до голови Вищої ради правосуддя та генерального прокурора. Судді прямо залякують адвокатів притягненням до кримінальної відповідальності. Це звернення обвинувачені та сторона захисту розглядають як спосіб ухилення суддів Федорак, Маслова і Строгого від власної дисциплінарної і кримінальної відповідальності за кричущі порушення Кримінально-процесуального кодексу. Адже сторона захисту використала законні повноваження щодо оскарження в правовому полі і в передбачених законом органах порушеного права на захист. Головуюча Федорак сотні разів на судових засіданнях рекомендувала оскаржувати її дії у ВРП і Держбюро розслідування. Аудіозаписи не горять — на них це зафіксовано», — стверджують у нардепа.

При цьому додають, що група адвокатів була вимушена вийти з процесу після того, як головуюча ініціювала дисциплінарні провадження стосовно них і «почала погрожувати зміною запобіжного заходу обвинуваченим». У Мартиненка вважають, що суддя зробила всіх учасників цієї справи «заручниками власного упередженого ставлення».

Справа Мартиненка

Проти екснардепа ведеться кримінальне провадження про розкрадання 695 млн гривень на двох держпідприємствах: «НАЕК Енергоатом» і «СхідГЗК».

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів «СхідГЗК» при закупівлі уранового концентрату. Колишнього нардепа підозрювали в участі з 2013 до 2016 року у злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 мільйона.

Тоді ж, у квітні 2017 року, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і тодішнім міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Справа Мартиненка розглядається по суті вже у Вищому антикорупційному суді, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тисячу аркушів.