Новини

«Fitbit у вашому черепі». Компанія Маска успішно імплантувала свиням бездротовий чип для підʼєднання мозку до комп’ютера

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Win McNamee / Staff

Біотехнологічна компанія Ілона Маска Neuralink успішно імплантувала бездротовий чип під назвою Link для підʼєднання мозку до компʼютера в організмі свині. Маск наголосив, що ця технологія може допомогти у лікуванні пошкоджень мозку та інших розладів, повідомляє Reuters.

Насамперед, Link призначений для лікування захворювань, як-от параліч, деменція та хвороба Альцгеймера.

Презентацію транслювали на офіційному YouTube-каналі стартапу.

Діаметр чипа складає приблизно 23 мм — розміром з монету. Він поміщається під шкіру, повністю ховається після імплантації і його не видно ззовні.

За словами мільярдера, це як «Fitbit [фітнес-браслет] у вашому черепі з крихітними дротами».

«Чип Neuralink міг би бути у моєму мозку просто зараз, і ви б не здогадалися», — сказав Маск.

Link успішно імплантували трьом свиням і зчитували їхню мозкову активність. За словами Маска, всі тварини «здорові, щасливі й не відрізняються від звичайний свиней». Також видалення імпланта не впливає на функції нервової системи — одній зі свиней чип видалили і тварина добре почувається.

Під час презентації мільярдер продемонстрував роботу нейроінтерфейсу на свині Гертруді, якій імплантували пристрій два місяці тому. Коли вона почала їсти, на екрані комп’ютера у вигляді графіка відобразилися зміни в її мозковій активності.