Новини

«Вибори не були вільними». Країни Північної Європи та Балтії закликають владу Білорусі до діалогу з опозицією

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дар'я Бурякіна / TUT.BY

Країни Північної Європи та Балтії закликають чинну владу Білорусі, зокрема президента Олександра Лукашенка, до переговорів з опозицією у звʼязку з придушенням масштабних протестів, внаслідок яких вже є загиблі.

Про це йдеться у спільній заяві очільників міністерств закордонних справ Данії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії та Швеції.

«Міністри [...] висловлюють серйозну занепокоєність з приводу насильства щодо демонстрацій після виборів, які стали відповіддю на повідомлення про масові фальсифікації [...]. Президентські вибори, що відбулися в Білорусі 9 серпня 2020 року, не відповідали міжнародним зобовʼязанням Білорусі та всесвітньо визнаним стандартам демократії, а також не були вільними і справедливими», — йдеться в заяві.

Країни закликають владу припинити переслідування політичних опонентів, звільнити всіх затриманих на акціях і поважати права людини.

«Ми закликаємо уряд негайно вступити у справжній політичний діалог з опозицією, щоб уникнути подальшого насильства», — зазначено в заяві.