Новини

У Франції почали збирати найбільший за всю історію термоядерний реактор ITER

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

ITER

Уранці 28 липня у Франції на території 180 га дослідного центру Кадараш (комуна Сен-Поль-ле-Дюранс) почалася збірка найбільшого термоядерного експериментального реактора ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor).

Про це пише The Guardian.

Найбільший реактор в історії людства має продемонструвати можливість застосувувати керований ядерний синтез у промисловому масштабі. В основі роботи реактора — принцип вироблення енергії на Сонці, тобто злиття легких хімічних елементів у більш важкі, що супроводжується виділенням енергії. Проєктна потужність ITER — близько 500 МВт тепла і близько 200 МВт електрики.

Схема термоядерного реактора проєкту ITER.

Основна мета будівництва реактора — перевірити на практиці технологію, яка дозволить відмовитися від викопного палива, значно знизити кількість викидів в атмосферу, а також поступово відмовитися від атомних електростанцій, які дають левову частку електроенергії на планеті. Реактор ITER — один з найскладніших інженерних проєктів людства.

Початок робіт супроводжувала урочиста церемонія, яку відкривав президент Франції Емманюель Макрон. У ній також взяли представники Євросоюзу, Великої Британії, Китаю, Індії, США, Японії, Росії, Південної Кореї та інших країн.

Усі схеми конструкції реактора можна подивитися тут.