Новини

Суд скасував рішення СБУ про заборону на в’їзд в Україну російському реперу Елджею

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Wikipedia / Dmitry143

Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Служби безпеки України від 27 листопада 2018 року про заборону на в’їзд в Україну на три роки російському реперу Елджею (справжнє ім’я Олексій Узенюк).

Про це йдеться у рішенні суду від 25 червня, повідомляє «Радіо Свобода».

Елджей подав позов до СБУ і вимагав скасувати заборону, запроваджену після скарги колишнього народного депутата Володимира Парасюка, який вимагав заборонити реперу в’їжджати в Україну через виступ у Коктебелі в анексованому Росією Криму. Доказом цього було відео в YouTube.

За версією СБУ, в жовтні 2018 року Елджей та інші особи в інтерв’ю виданню «РИА Новости Новосибирск» зазначили, що вважають Крим російською територією, в яку Росія «історично багато вклала».

Крім того, суд наголосив, що відео, на якому Елджей нібито виступає в анексованому Криму, наразі видалене з YouTube.

«Суд зазначає, що висновок відповідача [СБУ] про те, що позивач незаконно відвідував окуповану територію АР Крим, є необґрунтованим та безпідставним. У свою чергу це вказує на те, що оскаржуване рішення було прийнято відповідачем на підставі недостовірних та не підкріплених належними, допустимими доказами відомостей, отриманих з YouTube без процедури верифікації власників акаунтів цієї соцмережі в передбаченому чинним національним процесуальним законодавством порядку міжнародної правої допомоги», — зазначили в суді.

Рішення суду може бути оскаржене. У СБУ поки його не прокоментували.