Новини

«Ганебна і абсурдна спроба тиску»: у ПЦУ прокоментували кримінальну справу проти Порошенка через Томос

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Православна церква України

У Православній церкві України назвали «спробою тиску» кримінальну справу проти п’ятого президента Петра Порошенка через фактичне створення ПЦУ й отримання Україною Томосу про автокефалію.

Про це йдеться у заяві Київської митрополії ПЦУ.

«Те, що таке «розслідування» було офіційно розпочате і досі (понад вісім місяців) проводиться, не може бути оцінене Київською митрополією Православної церкви України ніяк інакше, як приклад використання супротивниками незалежності ПЦУ юридичної системи, правоохоронних і судових органів України з метою перешкоджання розбудові та розвитку Православної церкви України, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад», — вважають у ПЦУ.

Там підкреслили, що ця справа є одним із елементів тиску та переслідування діяльності ПЦУ від моменту її створення з боку різних «опонентів». Також у ПЦУ вважають «особливо ганебним» використання у цій справі імені УПЦ КП, яка самоліквідувалась під час Об’єднавчого собору 15 грудня 2018 року.

«Вважаємо, що і сам факт початку слідства з надуманого приводу, і особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, зокрема тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі», — наголосили в ПЦУ.