Новини

Глава космічного агентства Усов: Росія сприяла тому, щоб заморозити проєкт України і Бразилії по космодрому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Força Aérea Brasileira

Глава Державного космічного агентства Володимир Усов заявив, що Росія сприяла тому, щоб спільний проєкт України та Бразилії по космодрому не відбувся. Про це він розповів в інтерв’ю «Лівому берегу».

У 2003 році Україна і Бразилія уклали договір про довгострокове співробітництво щодо проєкту будівництва космодрому «Алкантара», розташованого на узбережжі Атлантичного океану. Для цього Бразилія надавала космодром та забезпечувала інфраструктуру. Україна повинна була розробити ракету-носій «Циклон-4» та провести випробування. У 2015 році Бразилія розірвала договір в односторонньому порядку.

«З того, що я чув від усіх учасників процесу, то дійсно Росія чинила політичний тиск на Бразилію і максимально сприяла тому, щоб проєкт спільного з Україною космодрому не відбувся», — наголосив Усов.

Але він додав, що в той же час, якби Україна та Бразилія виконували свої зобов’язання та вчасно зробили космодром і ракету, то «нічого подібного б не сталося». «Росія, як завжди, скористалася всіма можливими проблемами, помилками, які ми споконвіку допускаємо, і зробила так, щоб цього космодрому не було», — сказав Усов.

Глава агентства розповів, що уряд Бразилії хоче, щоб Україна завершила інвентаризацію активів, а потім почати створювати нові космічні проєкти, але вже не на рівні двох держав.

«Потрібен комерційний проєкт, де зможе брати участь якесь галузеве українське підприємство, міжнародний інвестиційний фонд, іноземні — американські, японські, європейські — корпорації. Загалом, у нас є активи, які сьогодні ми не використовуємо, і вони можуть бути задіяні в рамках нових проєктів. Це ми і збираємося зробити», — розповів Усов.