Новини

В Офісі генпрокурора пояснили, які саме заяви Гіркіна і Поклонської з інтервʼю Гордону планує використати слідство

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Ексватажок бойовиків Ігор Гіркін і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська у своїх інтерв’ю підтвердили скоєння ними та іншими особами низки воєнних злочинів. Також їхні заяви сприяють судовим процесам в Україні, у Нідерландах і в Міжнародному кримінальному суді (МКС).

Про це йдеться в аналітичній довідці Офісу генпрокурора, текст якої є в розпорядженні «Бабеля».

Зокрема, в інтервʼю Дмитру Гордону, за версією Генпрокуратури, Гіркін підтвердив:

Інформація Гіркіна про загальний контроль над окупованими територіями як в Криму, так і на сході України, згідно довідці, може мати важливе значення для міжнародних судів. Усю інформацію Офіс генпрокурора планує передати до Міжнародного кримінального суду. Гіркін може бути одним з основних обвинувачених.

Наталя Поклонська у своєму інтерв’ю Дмитру Гордону підтвердила:

Згідно з довідкою, Офіс генпрокурора допитає журналіста Гордона як свідка і для проведення необхідних експертиз отримає від нього оригінали відеозаписів інтервʼю.

Згідно з документом, МКС використовує відеоінтервʼю та інші медіаджерела як докази при розслідуванні воєнних злочинів і злочинів проти людяності. Наприклад, статті BBC використовувалися як докази у справі за обвинуваченням ватажка повстанців у Конго Жан-Пʼєра Бемби та інших.