Новини

«Ми так назвали». Заступник голови ОП пояснив, чий вантаж був на борту «Мрії» та розбіжність зі «100 тоннами» гуманітарки

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

STR / NurPhoto via Getty Images

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що комерційний вантаж мережі магазинів «Епіцентр» становив більшу частину вантажу, який привіз із Китаю літак «Мрія».

Про це розповів в інтервʼю Тимошенко Liga.net.

Напередодні підприємство «Антонов» повідомило, що «Мрія» привезла до України 104 тонни вантажу. Журналісти пригадали Тимошенку, що Офіс президента повідомляв про «100 тонн гуманітарного вантажу» і запитали, чи «Епіцентр» у такому разі віз лише 4 тонни вантажу.

«Ні, я думаю, що у них там більше комерційного вантажу. Ми це так назвали, «100 тонн гуманітарного вантажу»... Історія з «Мрією» проста. «Антонов» отримав замовлення на політ до Китаю, як він отримував від Польщі та Франції. Оплатив літак повністю «Епіцентр». Якщо «Антонов» захоче відкрити ці цифри — нехай відкриває», — пояснив Тимошенко.

За його словами, в літаку весь вантаж координував «Епіцентр». «Вони збирали заявки як від нардепів, так і від інших компаній, був вантаж для продажу. Зібрали і привезли сюди. «Епіцентр» був підрядником інших замовників. Частина вантажу пішла на продаж, частина поїхала в регіони», — пояснив заступник голови ОП. Він також додав, що попросив «Епіцентр» надати інформацію, куди і в якій кількості розіслали вантажі.

При цьому Тимошенко спростував, що для перельоту «Мрії» видавали дипломатичну ноту. За його словами, зараз у Китай літаки літають за звичайними комерційними дозволами.

Також Тимошенко пояснив, що президент Володимир Зеленський зустрічав «Мрію», тому що «вона давно не літала, це гордість нашого авіабудування, і не везла щось секретне».

На питання про листи від власників «Епіцентру» з пропозицією придбати маски Тимошенко відповів, що вони мають на це право. «Вони заплатили за літак. Чому ми влаштовуємо якийсь Радянський Союз?» — пояснив він.

Також заступник голови ОП наголосив, що рішення про роботу тих чи інших видів магазинів в умовах карантину ухвалює Кабінет міністрів, а самі магазини відповідно вирішують, чи варто їм відчинятися.

«Журналісти: Чому в умовах карантину, коли малий і середній бізнес думає, як вижити, «Епіцентр» літає в Китай, торгує і шле листи кому хоче?

Тимошенко: А що тут незаконного? Точно так «Сільпо» працює, АТБ ...

Журналісти: Це продуктові магазини.

Тимошенко: Продуктовим можна працювати, а господарським не можна?

Журналісти: Це ж не ми так вирішили.

Тимошенко: Це рішення Кабміну.

Журналісти: Рішення уряду доповідаються президентові на щоденних селекторах.

Тимошенко: Господарські магазини — це історія, яка є у всьому світі.

Журналісти: А хіба працюють усі магазини господарських товарів по країні?

Тимошенко: Це рішення самих компаній, працювати чи ні».