Новини

КС визнав неконституційним законопроєкт Зеленського про позбавлення «кнопкодавів» мандатів

Автори:
Вікторія Мартинюк, Костя Андрейковець
Дата:

УНІАН / Кузьмін Олександр

Конституційний суд визнав неконституційним законопроєкт президента Володимира Зеленського про позбавлення нардепів мандатів за систематичні прогули та неособисте голосування. Про це theБабелю повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський.

Він повідомив, що Конституційний суд установив, що законопроєкт президента № 1027 про додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата не відповідає вимогам ст. 157 Конституції України.

У тексті рішення суду йдеться, що законопроєкт може порушувати права та свободи. «Обмеження прав та свобод людини і громадянина є допустимим лише за умови, що таке обмеження є домірним (пропорційним) [...], будь-яке втручання в права людини навіть при наявності легітимної мети, усупереч вимозі пропорційності, неодмінно викличе обмеження прав та свобод людини», — сказано в тексті.

Автоматична втрата мандата за неперсональне голосування неконституційна, оскільки в депутата можуть бути помʼякшувальні обставини. Закон, на думку суду, передбачає лише надання судового повноваження встановити сам факт «кнопкодавства».

У КСУ також вважають, що поняття в законопроєкті про позбавлення депутата мандата за відсутність без поважної причини має оціночний характер, що «не відповідає критеріям чіткості, однозначності».