Новини

Затримання агентів НАБУ: ексзаступницю голови Міграційної служби Пімахову відправили під домашній арешт

Автори:
Ольга Березюк, Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство внутрішніх справ

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід колишній першій заступниці голови Держміграційної служби Діні Пімаховій та відправив її під нічний домашній арешт до 21 лютого 2020 року за підозрою у хабарництві (ч. 4 ст. 368 КК). Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Пімахову зобовʼязали носити електронний браслет, прибувати до детектива, прокурора чи суду, повідомляти про зміну місця роботи, утримуватись від спілкування зі свідками, а також здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

Пімахову підозрюють в організації оформлення громадянину В’єтнаму посвідки на тимчасове проживання в Україні на один рік з можливістю подальшого її продовження до трьох років. За це вона нібито отримала $1,8 тис.

За даними слідства, Пімахова запропонувала організувати для громадянина Ірану набуття громадянства України за нібито територіальним походженням, яке мало підтверджуватись завідомо неправдивими офіційними документами, з подальшим отриманням паспорта громадянина України та закордонного паспорта. За це ексзаступниця просила $30 тис.

Пізніше Пімахова написала у Facebook, що грошей вона не отримувала, а підозра стосується викриття детектива НАБУ «при спробі передати мені неправомірну вигоду».

«Ніяких документів і грошей як не було, так і немає, йдеться про підозру в частині обіцянки зробити дії, які були викладені в моїй заяві СБУ, у результаті якої був затриманий агент НАБУ при спробі передати мені неправомірну вигоду. Відповідь на питання, чому я просто йому не відмовила, а довела справу до логічного завершення — затримання зазначеної особи з НАБУ, міститься у відео, викладеному тут», — написала вона.

Чим відома Пімахова?

Ексчиновниця Міграційної служби опинилася у центрі скандалу, коли під час спецоперації з її викриття у листопаді 2017 року були затримані детективи НАБУ. Пізніше директор НАБУ Артем Ситник звинуватив СБУ та Генпрокуратуру в зриві спецоперації. Зі свого боку Генпрокуратура опублікувала записи розмов агентів НАБУ про те, як спонукати Пімахову взяти хабар. При цьому в опублікованих записах НАБУ Пімахова за місяць до заяви на агента сама говорить про незаконне виготовлення паспортів та їхню вартість — $30 тис.

За даними бюро, Генпрокуратура сповістила Пімахову про спецоперацію. Сама вона пояснила зволікання з подачею заяви небажанням псувати дружні стосунки з агентом. У межах справи проти агентів НАБУ вилучили всю техніку, носії з інформацією та документи підрозділу, який займався спецоперацією щодо незаконних паспортів. Розслідування очолював заступник генпрокурора Сергій Кізь. За даними захисту затриманого агента НАБУ, Кізь мав у справі особистий інтерес.