Новини

Путін: Росія продовжить транзит газу, а щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу будемо домовлятися

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на запитання журналіста видання УНІАН Романа Цимбалюка під час великої щорічної пресконференції, заявив, що РФ має намір «домовитися» з Україною щодо виконання рішення Стокгольмського арбітражу про виплату компенсацій «Нафтогазу» і планує продовжувати транзит газу в Європу через Україну «на вигідних для обох сторін умовах».

«Незважаючи на будівництво «Північного потоку — 2» і Турецького потоку, ми будемо зберігати транзит через Україну. У нас немає ніякого бажання загострювати ситуацію в енергетиці, як і використовувати це для впливу на ситуацію в Україні. Ми зацікавлені, щоб і Україна отримувала нормально енергоресурс, і наші споживачі в Європі [...]. І готові поставляти газ в Україну зі знижкою в 20—25%. Я думаю, ми домовимося, ми на шляху до цих домовленостей», — сказав Путін.

Говорячи про компенсації «Нафтогазу» за рішенням суду, російський лідер заявив, що Україна «досі не виплатила Росії борг у $3 млрд, отриманих з ФНБ [Фонд національного добробуту]». Він не відповів прямо, чи виконає його країна постанову арбітражу.

«Рішення арбітражного суду має не юридичний, а політичний характер. Одне з обґрунтувань рішення, — ви тільки послухайте, це цікаво, — у звʼязку з тяжким економічним становищем в Україні. Ну нісенітниця якась! [...]. Ми будемо виходити з цього рішення і безсумнівно будемо шукати прийнятні для нас рішення, і для України теж», — відповів Путін.