Новини

КМДА не поновила договір оренди землі під скандальне будівництво, через яке Софію Київську могли виключити зі списку ЮНЕСКО

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

ЛУН

Київрада не поновила договір оренди ділянки площею 0,25 га по вул. Олеся Гончара, 17—23 у Києві під скандальною забудовою біля Софії Київської. За відповідне рішення 24 жовтня проголосувало 68 депутатів.

Про це повідомляє видання «Наші гроші» з посиланням на рішення Київської міської ради.

Договір було укладено з ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» у 2004 році. Фірма почала будівництво житлового комплексу «Fresco Sofia», який за своїми параметрами, зокрема, за висотою, суперечить законодавству України, а також Генплану міста.

ЛУН

«У 2016 році Київрада створила тимчасову контрольну комісію, яка повинна була перевірити режим використання ділянки, дотримання законодавства при будівництві, а також дослідити шляхи врегулювання ситуації. У результаті Київрада звернулася до забудовника з вимогою демонтувати незаконні поверхи, щоб висота будівлі була не вище 25 м. Однак фірма цього так і не зробила», — йдеться в повідомленні.

Після початку будівельних робіт міжнародні інституції почали говорити про виключення «Софії Київської» з переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Висотність будівлі не відповідає навколишній історичній забудові, а саме потужне будівництво сприяє підняттю ґрунтових вод, що загрожує пам’яткам, які розташовані поблизу.

Серед засновників ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» — Костянтин Дубров, який є сином Олександра Дуброва. Олександр Дубров раніше разом із братом екс-нардепа Віталія Хомутинніка Юрієм входив до складу засновників пенсійного фонду «Брокбізнесінвест». Олександр Дубров був помічником Хомутинніка у ВР двох скликань.

Хомутиннік разом із колегами по фракції «Партії регіонів» Олександром Волковим і Ельбрусом Тадеєвим фізично захищали будівництво «Fresco Sofia».