Новини

«Незалежний суд не влаштовує владу». Голова Верховного суду розкритикувала ухвалену напередодні «судову реформу» Зеленського

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Пресслужба Офісу президента України

Голова Верховного суду Валентина Данішевська заявила, що метою «судової реформи», яку проводить президент Володимир Зеленський, є позбавлення суду незалежності. Про це вона повідомила в інтервʼю «Радіо Свобода».

«ВСУ є тим органом, який прийматиме остаточне рішення не тільки у справах Коломойського, а й щодо виборів на непідконтрольних територіях. Тому, напевне, незалежний ВСУ не дуже влаштовує діючу владу», — пояснила вона.

Данішевська додала, що «вжила багатьох заходів» для зустрічі з Зеленським, однак вона не відбулася. Разом з тим голова Верховного суду сподівається, що президент все ж таки ветує ухвалений напередодні закнопроєкт, який скорочує кількість суддів Верховного суду.

За даними ЗМІ, наразі на розгляді Верховного суду перебуває низка справ, в яких ПриватБанк судиться з компаніями, які повʼязують з бізнесменом та ексвласником банку Ігорем Коломойським. Ці компанії оскаржують свій статус поручителів за кредитами, які фінустанова вимагає повернути. Зокрема йдеться про рішення від 2 липня, коли Велика палата Верховного суду підтримала позицію ПриватБанку в спорі з майновим поручителем за кредитом рефінансування ПрАТ «Ерлан». Компанія намагалася розірвати іпотечний договір через націоналізацію банку та вивести з-під застави майно вартістю понад 600 млн грн.