Новини

Повернення «скіфського золота»: Україна заявила відвід судді в Амстердамі через його роботу на Росію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Wikimedia Commons

Україна заявила відвід судді Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу про повернення музейної колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію України. Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції.

«Головуючий суддя Апеляційного суду Амстердама протягом декількох років здійснював представництво інтересів російської компанії «Промнефтьстрой» у справі проти ВАТ «НК «ЮКОС », а тому фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь компанії «Промнефтьстрой». Крім того, представництво інтересів компанії «Промнефтьстрой» він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв», — зазначається у повідомленні.

6 вересня Україна звернулася до судді з клопотанням про самовідвід, водночас просила відреагувати на це клопотання до 11 вересня. 12 вересня секретар суду повідомив Україну, що головуючий суддя не вбачає підстав для самовідводу. 13 вересня Україна подала клопотання про відвід судді до Апеляційного суду Амстердама.