Новини

У Європі презентували «етичний» смартфон. Його можна апгрейдити замість того, щоб купувати новий

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Fairphone

Нідерландський стартап Fairphone презентував новий «етичний» смартфон, який можна апгрейдити замість того, щоб купувати новий пристрій. Виробництво Fairphone 3 менше шкодить довкіллю та пропонує кращі умови для робітників, повідомляє TechCrunch.

Смартфон працює на базі Android, додатково виробник планує альтернативну платформу Android Open Source Project без продукції Google. Модель Fairphone 3 має 5,7-дюймовий дисплей, процесор Qualcomm Snapdragon 632, 4 Гб оперативної та 64 Гб флеш-пам’яті, дві камери (12 і 8 Мп), сканер відбитка пальця, два слоти для nano-SIM, батарею ємністю 3000 мА*год і систему NFC. Зараз смартфон можна замовити за €450.

Fairphone

Зазначається, що попри цілком звичайні для сучасних смартфонів характеристики, головна відмінність Fairphone 3 полягає в екологічності виробництва, що завдає меншої шкоди довкіллю. Ще одна відмінність — можливість замінювати застарілі або зіпсуті модулі, замість того щоб викидати смартфон і купувати новий. Це зменшить як особисті витрати користувачів, так і частку токсичного сміття.

У комплекті з телефоном йде викрутка для самостійної заміни модулів смартфону — дисплею, камери тощо.

Як зазначає TechCrunch, попри всю інноваційність, Fairphone 3 «до нудоти звичайний». І саме ця звичайність гаджету може стати викликом для електроніки, що не вирізняється етичністю та піклуванням про довкілля.