Новини

Прокуратура Нідерландів попросила ГПУ не видавати підозрюваного у справі MH17 Цемаха. Росія хоче його в обмін на Сенцова

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Alexander Ermochenko / Anadolu Agency / Getty Images

Головний прокурор Нідерландів Фред Вестербеке надіслав листа колегам із Генеральної прокуратури з проханням не видавати Росії Володимира Цемаха в рамках запланованого обміну. Текст документа є в розпорядженні theБабеля.

Володимир Цемах

Український громадянин, ключовий свідок у справі про збитий боїнг рейсу MH17. З 2014 року він керував Словʼянською бригадою протиповітряної оборони самопроголошеної «ДНР» і командував ППО в Сніжному. У 2015 році в інтервʼю Цемах сам розповів, як його люди збивали українські військові літаки та про те, як він ховав «Бук», з якого, за даними журналістів-розслідувачів Bellingcat, був збитий боїнг.

Лист датований 30 серпня. Вестербеке називає Цемаха підозрюваним у справі про збиття MH17 і наполягає на тому, що «надзвичайно важливо» допитати його силами Спільної слідчої групи. У разі видачі Цемаха Росії вона не дозволить слідчим спілкуватися з підозрюваним.

«Бабель»

Як ідеться в тексті theБабеля, між Росією та Україною довгий час тривали переговори щодо Цемаха. Росія вимагала включити його до списку на обмін і погрожувала зірвати обмін. Українця Олега Сенцова обіцяли видати тільки в разі передачі Цемаха. Зрештою Україна включила Цемаха до списку на обмін зі свого боку.