Новини

ГПУ закрила справу проти Калєтніка. Його звинувачували в організації голосування за «диктаторські закони» Януковича

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Гонтар Володимир / УНИАН

Генеральна прокуратура України вирішила закрити кримінальне провадження проти колишнього першого заступника голови Верховної Ради Ігоря Калєтніка. Про це йдеться на сторінці Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури у Facebook.

Заступник генерального прокурора Сергій Кізь закрив кримінальне провадження проти Ігоря Калєтніка у звʼязку з відсутністю в його діях складу злочину. За інформацією Управління спеціальних розслідувань ГПУ, закриття справи відбулося «без вивчення матеріалів кримінального провадження». Справа Калєтніка стосувалася організації та проведення голосування за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року, що були ухвалені з грубим порушенням регламенту та законодавчої процедури за уряду Януковича.

Крім того, управління стверджує, що ГПУ закрила слідчим доступ до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань. Загалом зміни внесли до 20 кримінальних проваджень. Це відбулося з 18:00 до 19:00 у пʼятницю, 30 серпня.

«...у кримінальному провадженні за підозрою ряду колишніх високопосадовців, Президента та народних депутатів України в організації та голосуванні у незаконний спосіб за «диктаторські закони» 29.08.2019 заступником Генерального прокурора Кізем С. М. без вивчення матеріалів кримінального провадження прийнято рішення про закриття провадження щодо Калєтніка І. Г. за відсутністю складу злочину в його діях», — йдеться у повідомленні.

Калєтнік очолював Державну митну службу України з 2010 по 2012 рік. У 2012—2014 роках був депутатом Верховної Ради, обіймав посаду першого віцеспікера. З грудня 2014-го був оголошений у розшук за підозрою у зловживанні владою під час організації голосування за «диктаторські закони» 16 січня 2014 року. За даними правоохоронців, він переховувався в Росії з жовтня 2014 року.

Генпрокуратура клопотала про затримання Калєтніка для обрання запобіжного заходу у грудні 2017 року, проте Печерський районний суд відмовився задовольнити прохання. ГПУ оскаржила рішення в апеляційній інстанції.

У лютому 2018-го Апеляційний суд Києва відхилив прохання прокуратури про надання дозволу на затримання Калєтніка.