Новини

Гібралтар відкинув вимогу США затримати іранський нафтовий танкер

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Marcelo del Pozo / Bloomberg via Getty Images

Влада Гібралтару відхилила запит США на те, щоб Велика Британія не випускала іранський нафтовий танкер, повідомляє AFP News Agency. Гібралтар зняв звинувачення та звільнив заарештований іранський танкер з нафтою та його екіпаж.

Раніше Федеральний суд округу Колумбія США видав ордер на арешт іранського танкера Grace 1, який перевозив сиру нафту в Сирію всупереч санкціям Європейського Союзу.
Танкер захопили британські королівські морські піхотинці 4 липня в Гібралтарі.

15 серпня Верховний суд Гібралтару дозволив танкеру Grace 1 залишити британську заморську територію. Британія заявила, що отримала від Тегерана письмові запевнення в тому, що вантаж не піде в Сирію.

Але Сполучені Штати подали окрему апеляцію, щоб конфіскувати судно. Вашингтон хотів заарештувати Grace 1 на тій підставі, що судно повʼязано з Іранським корпусом ісламської революційної гвардії (IRGC), визнаним терористичною організацією. IRGC звинувачують у фінансових махінаціях, фінансуванні тероризму та відмиванні грошей.

Поставки нафти з Ірану до Сирії здійснюють через коло компаній, наближених до Корпусу, кажуть в Мінʼюсті США, зазначаючи, що йдеться про «відмивання мільйонів доларів».