Новини

Нардеп від «Опоблоку» Шуфрич звинуватив екс-президента Порошенка та Турчинова в державній зраді. Які його аргументи?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Малолєтка Євген / УНІАН

Депутат Верховної Ради, член фракції партії «Опозиційний блок» Нестор Шуфрич подав до Генпрокуратури заяву про вчинення державної зради колишнім президентом Петром Порошенком й екс-секретарем Ради національної безпеки і оборони Олександром Турчиновим. Він вважає, що їхні рішення і накази у 2014 році призвели до людських жертв, окупації Донбасу та руйнування його економіки. Генпрокурор Юрій Луценко вважає такі звернення від представників режиму Януковича проявом реваншу.

Що стверджує Шуфрич?

Нардеп у своєму депутатському зверненні просить ГПУ відкрити провадження проти вищих посадових осіб держави, зокрема Петра Порошенка й Олександра Турчинова, за ознаками вчинення двох злочинів:

Він наполягає, що рішення про використання Збройних сил на сході України з початку проведення Антитерористичної операції у 2014 році мало б виноситися на розгляд парламенту. Але ні Турчинов, ні Порошенко цього не зробили.

Шуфрич вважає, що влітку 2014 року «у президента не було необхідності в переході до активної фази військових дій», оскільки були досягнені певні домовленості в переговорному процесі. Шуфрич пише, що 30 червня 2014 року Петро Порошенко перейшов до наступальної військової операції, вирішивши не продовжувати режим одностороннього припинення вогню.

«Зустріч, яку намічено на 1 липня, зірвано, а робота контактної групи де-факто зупинена, дії з підтримання мира не проводились. […] З боку вищих посадових осіб держави мало місце зловживання владою та службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки — призвело до загибелі тисячі людей, завдало історичної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам громадян», — йдеться в заяві.

Він також вважає, що колишній глава держави та члени РНБО порушили Конституцію та використали ЗСУ й інші збройні формування в бойових діях в травні-серпні 2014 року, «поставивши під реальну загрозу національну безпеку держави».

«Петро Порошенко спільно з іншими посадовими особами умисно вчинили діяння, спрямованні на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості держави, державній та економічній безпеці України», — зазначає нардеп і додає, що це призвело до людських жертв, окупації Донбасу та руйнування його економіки.

Що кажуть у Генпрокуратурі?

Генпрокурор Юрій Луценко прокоментував звернення нардепа Шуфрича до правоохоронців в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

«Відомий пан Шуфрич приніс у Генпрокуратуру заяву про скоєння Турчиновим і Порошенком злочину. За його заявою, вони посміли дати наказ військам стріляти у тих, хто окупував нашу землю, а значить, мають відповісти, як він вважає, за статтею 111 Кримінального кодексу — це державна зрада», — сказав він.

Очільник ГПУ додав, що останнім часом отримав заяви про скоєння різних злочинів від представників режиму Януковича. Такі дії він назвав реваншем і пояснив, що у відставку поки не збирається.

«Це не про Турчинова і не про Порошенка. Це про тисячі убитих і сотні тисяч синів, які пройшли фронт. Це спроба переписати історію і зробити злочинцями тих, хто любить і боронить свою країну. І я буду залишатися тут, попри те, що це не дуже популярна позиція, щоб ці заяви нічого не мали спільного із законом», — наголосив генпрокурор.