Новини

Дострокові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Гонтар Володимир / УНІАН

Позачергові вибори до Верховної Ради можуть відбутися 21 або 28 липня. Про це повідомив лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко після участі в консультаціях голів парламентських фракцій з президентом Володимиром Зеленським.

«Скажу коротко: нічого коментувати. Консультації пройшли. Дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори, орієнтовно, відбудуться 21 липня», — заявив Ляшко.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка теж приймала участь в консультаціях, назвала іншу орієнтовну дату — 28 липня. Вона пояснила, чому саме такі дати виборів — це повинна бути неділя, а також має минути 60 днів після підписання президентом відповідного указу.

«Новообраний президент хоче скористатися своєю довірою і розпустити Раду, але більшість присутніх на консультації повідомили, що для цього немає жодних передумов. Це є порушенням закону. Політичні сили виборів не бояться. Обговорювалася можливість зміни виборчого законодавства. Присутня на зустрічі голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявила, що за стандартами ОБСЄ, яких Україна має дотримуватися, країнам-членам ОБСЄ рекомендується не змінювати виборче законодавство за рік до виборів, що вже казати за 60 днів до виборів», — додала Геращенко.

Вона зазначила, що нові зміни в кодексі президент запропонував розглянути на позачерговій сесії парламенту.

Голова депутатської групи «Партія «Відродження» Віталій Хомутиннік уточнив, що Зеленський запропонував фракціям скасувати мажоритарну виборчу систему та знизити прохідний барʼєр в Раду до 3%.