Новини

Al Jazeera: Єгипетська лікарня та чиновники єменського посольства в Каїрі займалися незаконною торгівлею органами

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Oliver Weiken / picture alliance via Getty Images

Єгипетська лікарня та чиновники єменського посольства в Каїрі беруть участь у широкомасштабній схемі з торгівлі органами з 2014 року, до якої залучені сотні пацієнтів і посередників з Ємену та Єгипту. Про це пише Al Jazeera.

Під час інтервʼю та роботи з отриманими документами виданню вдалося дізнатися про чиновників, які видавали фальшиві документи для особистої вигоди, щоб полегшити торгівлю органами.

Схема була орієнтована на громадян Ємену, які живуть за межею бідності й які прямували до Єгипту, щоб продати нирку або частину печінки. За словами свідків, за нирку давали $5 000.

Керівник єменської організації з боротьби з торгівлею людьми Набіль аль-Фадхіл розповів, що його організація перевірила близько тисячі випадків продажу органів, але вони були впевнені, що їх було десятки тисяч.

«З тисяч, у яких ми взяли інтервʼю, 900 осіб продали свої нирки, а потім повернулися до Ємену, оскільки брокери шукали нових жертв», — сказав Аль-Фадхіл.

Кілька лікарень Єгипту звинуватили в незаконній трансплантації органів, і уряд країни вжив відповідні заходи щодо них. Однак за твердженням Аль-Фадхіла, одна лікарня й досі займається незаконної трансплантацією. Також він зазначив, що підозрює причетність єменського посольства в Каїрі до торгівлі органами.

«У Єгипті були порушені закони, і наше посольство повинно було діяти, але там закрили на це очі ... Посольство досі бере участь в торгівлі органами, адже цей бізнес приносить великі гроші», — заявив в інтервʼю Al Jazeera керівник єменської організації з боротьби з торгівлею людьми.

Звісно, що в посольстві відкидали будь-яку причетність до незаконного бізнесу.

У 2014 та 2015 роках спостерігалося зменшення загального числа випадків торгівлі органами, адже тоді уряд Єгипту почав забороняти вʼїзд єменських громадян до країни.