Новини

НАБУ: Скасування статті КК про незаконне збагачення закриває всі справи. Це 65 проваджень проти чиновників та депутатів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Рішення Конституційного суду про визнання неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення закриває всі кримінальні провадження, в тому числі й ті, які вже слухаються у суді.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.

«Переконані, що такий перебіг подій не відповідає суспільним інтересам і вимогам очищення влади від корупції. Прийняте рішення Конституційного суду — це крок назад в антикорупційній боротьбі України і крок назустріч реваншу старої системи», — заявили в НАБУ, нагадавши, що «відтепер мільйонні статки, отримані з джерел, законність яких не доведена, в Україні не вважаються кримінальним злочином».

У бюро нагадали, що їх детективи розслідують факти незаконного збагачення на суму понад 0,5 млрд гривень в межах 65 кримінальних проваджень, які ведуться проти прокурорів, суддів, депутатів та чиновників.

У НАБУ також зазначили, що відновити розслідування щодо фігурантів усіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних і обвинувачених за вже зʼясованими фактами, буде неможливо навіть у разі повернення статті у КК, оскільки закон не має зворотної сили.

«Такий крок [...] є політично вмотивованим і суперечить зобов’язанням України за ратифікованою Конвенцією ООН проти корупції, домовленостям із Міжнародним валютним фондом та Європейським Союзом», — заявили в бюро.