Новини

ОБСЄ зафіксувала «явні ознаки підкупу» на виборах у Молдові

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Pierre Crom / Getty Images

Парламентські вибори в Молдові пройшли в умовах конкурентності та дотримання основних свобод, проте спостерігачі Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) фіксували «явні ознаки підкупу» виборців, йдеться у звіті місії.

Також у звіті зазначено, що кампанія проходила на тлі невдоволення роботою державних органів і була «заплямована» звинуваченнями в тиску на державних службовців і зловживанням адміністративним ресурсом.

Разом з тим, більшість аспектів виборів, на думку представників ОБСЄ, проводилися професійно і прозоро. «Спостерігачі позитивно оцінили результати голосування, незважаючи на труднощі і плутанину, викликані введенням нової виборчої системи та одночасним проведенням референдуму, що викликало проблеми при підрахунку голосів», — йдеться у звіті місії.

Це були перші вибори в Молдові, проведені за змішаною виборчою системою. Згідно з нею, 50 членів парламенту обираються шляхом пропорційного представництва за партійними списками, і 51 — за одномандатними округами.

Глава делегації Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Клод Керн похвалив організацію виборів, проте зазначив, що нова виборча система підтвердила основні побоювання, підняті Венеціанською комісією Ради Європи. «Зокрема — були відсутні ефективні механізми запобігання надмірному впливу на вибори з боку заможних бізнесменів у поєднанні з поганою системою контролю фінансування партій і кандидатів та неадекватними штрафами», — заявив Керн.