Новини

Опубліковано закон про продовження земельного мораторію. Він набуде чинності завтра

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

jean wimmerlin / Unsplash

Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення № 2666-VIII опублікували в офіційному парламентському виданні «Голос України». Він набуває чинності на наступний день після опублікування.

Цей закон продовжує заборону на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року. Крім цього, до 1 березня 2019 Верховна Рада повинна розробити і внести на розгляд законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Законопроект про продовження мораторію був ухвалений Верховною Радою 20 грудня 2018 року, а спікер парламенту підписав його 18 січня 2019 року.

Що передбачає цей закон?

Закон забороняє внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств. Також забороняється купівля-продаж земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності.

Заборону продавати і купувати землю ввели в 2002 році — «на перехідний період», поки не буде прийнятий закон про обіг сільгоспземель. Скасування мораторію та створення ринку сільгоспземель в Україні довгий час були однією з вимог МВФ. Однак така вимога відсутня у списку структурних маяків Фонду за новою програмою співпраці з Україною.