Новини

Дзвонив серед ночі премʼєру Японії, а Непал назвав «соском». Politico зібрала всі дипломатичні проколи Трампа

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:

Getty Images Ericsphotography

Президент США Дональд Трамп допустив безліч дипломатичних помилок майже за два роки своєї каденції. Про це пише видання Politico.

Як розповіли джерела в Білому домі, кілька разів в перший рік свого правління Трамп хотів зателефонувати премʼєр-міністру Японії Сіндзо Абе у середині дня. Але середина дня у Вашингтоні — це середина ночі в Токіо, різниця в часі становить 14 годин. Співрозмовник видання заявив, що такі пориви були у Трампа досить часто і складно було пояснити йому, чому не можна звʼязатися з премʼєром Японії прямо зараз.

«Він не замислювався, що лідеру країни може бути 80 або 85 років і він не буде спати в 10:30-11 вечора за їх часом, — розповів колишній чиновник адміністрації Трампа. — Коли він хоче подзвонити комусь, він імпульсивний. Він не думає про те чи зручно це, чи хто це».

Бажання Трампа дзвонити світовим лідерам в незручні години — це всього лише одна з багатьох дипломатичних помилок, які зробив американський президент.

Він також допускав помилки в назвах країн. Одного разу Трамп, вивчаючи карту Південної Азії напередодні зустрічі з премʼєр-міністром Індії в 2017 році, неправильно назвав Непал — соски «сосок», а Бутан — button «кнопкою».

Після землетрусу в одній з країн Трамп заявив, що хоче відправити гуманітарну допомогу. Його радників довелося пояснювати, що про це спочатку має попросити державу — може, вони ні в чому не потребують. «Ні, я хочу відправити що-то зараз», - заявив президент.

Колишні дипломати кажуть, що такі проколи ризикують завдати реальної шкоди іміджу та інтересам Америки за кордоном.

«Основною передумовою протоколу є повага до інших людей. Коли президент не дотримується протокол, це ознака неповаги», — сказала Венді Шерман, колишній високопоставлений співробітник Державного департаменту в адміністрації Клінтона і Обами.

Але захисники Трампа називають такі звинувачення «роздутими», зазначаючи, що всі президенти навчаються в роботі і що Трамп ніколи не був прихильником високої етикету.

Тим часом, Трамп ризикує налаштувати проти себе не лише дипломатів, але й ЗМІ. 16 серпня понад 100 друкованих видань в США опублікують редакційні статті про те, що нападки президента США Дональда Трампа на журналістів — неприпустимі. Акцію ініціювала газета The Boston Globe.