Новини

Прізвище, імʼя, адреса: створена карта з особистими даними українських програмістів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Киянин Павло Василенко створив ресурс «Де програміст», на якому показані всі адреси, за якими мешкають українські програмісти. Про це передає AiN.ua.

Інтерактивна карта дозволяє побачити особисті дані і номери квартир, в яких зареєстровані працівники сфери IT.

Станом на неділю сервіс недоступний.

Видання зазначає, що ресурс отримує ці дані з реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців і громадських організацій.

Сайт був зареєстрований 8 серпня, за словами самого Василенко, заради експерименту. Він стверджує, що програмісти відбираються за номером класифікатора видів економічної діяльності (КВЕД) 62.** — з розділу «Компʼютерне програмування, консультування та повʼязана з ними діяльність». У виданні помітили, що деякі користувачі, у яких немає таких КВЕД, також потрапили на карту.

У коментарі AiN.ua юрист Клим Братковський розповів, що сервіс не можна вважати нелегальним так як дані юридичних осіб і фізосіб-підприємців давно знаходяться у відкритому доступі.

Це не перший випадок створення ресурсів з особистими даними українців. В середині травня користувачі звернули увагу на те, що сервіс оплати комунальних послуг «Центр комунального сервісу» дозволяє виявити будь-які дані, повʼязані з нерухомістю — кому належить житло, метраж, кількість прописаних і т. д. Для цього достатньо пройти процедуру простої реєстрації.