Новини

Порошенко готує нову резолюцію по Криму для ООН. Вона стане вже четвертою

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

pxhere.com

Президент Петро Порошенко доручив дипломатам підготувати нову резолюцію про Крим на наступну сесію Генеральної асамблеї Організації Обєднаних Націй, яка відкриється в вересні. Про це він написав у зверненні з нагоди Міжнародний день корінних народів світу, яке оприлюднив на Facebook.

Порошенко не розповів про що саме буде йти мова в цій резолюції, але зазначив, що вона має «зупинити будь-які спекуляції щодо статусу Криму».

Це буде четверта резолюція Генасамблеї ООН по Криму. Першу вона прийняла у березні 2014 року у відповідь на анексію півострова Росією. В ній йдеться про підтримку територіальної цілісності України «у міжнародно визнаних кордонах».

Другу резолюцію Генасамблея ухвалила в листопаді 2016 року. В ній засуджена тимчасова окупація Криму Росією і підтверджується невизнання анексії. Але більшою мірою в резолюції говориться про порушення прав людини в Криму, зокрема кримських татар і інших етносів.

Третя резолюція прийнята в грудні 2017 року. Вона також концентрується на порушеннях прав людини на півострові, але більш конкретна ніж попередні. Зокрема, в ній йдеться про те, що Росія має виконати рішення Міжнародного суду в у справі про фінансування тероризму і дискримінацію, а також звільнити всіх незаконно затриманих і засуджених українців.