Новини

Великий Єгипетський музей частково відкрили через 20 років з початку будівництва — там 100 тисяч експонатів

Автор:
Ірина Перепечко
Дата:

Великий Єгипетський музей Каїру з найбільшою у світі колекцією давньоєгипетських артефактів частково відкрили для відвідувачів 16 жовтня. Там зберігається понад 100 тисяч експонатів, зокрема скарби з гробниці фараона Тутанхамона.

Про це пишуть BBC та The Associated Press.

Помічник міністра старожитностей Аль-Таєб Аббас заявив, що з середи, 16 жовтня, музей щодня буде відкритим для 4 тисяч відвідувачів.

AP пише, що пробний запуск допоможе підготувати музей до повного відкриття — так зможуть виявити проблеми, які надалі потрібно вирішити, зокрема, які частини музею можуть стати переповненими.

Всього в музеї є 12 залів — усі їх класифікували за династіями та історичним порядком, і в кожному буде представлено щонайменше 15 тисяч артефактів.

За словами генерального директора відділу попередньої реставрації та передачі старожитностей музею Ейси Зідан, усі зали оснащені передовими технологіями та містять мультимедійні презентації, щоб пояснити життя стародавніх єгиптян, у тому числі фараонів.

Великий Єгипетський музей Каїру, який є частиною комплексу пірамід у Гізі, будували понад 20 років. Його планували відкрити у 2012 році, але дату щоразу переносили, зокрема через вартість будівництва та пандемію Covid-19. Сумарно проєкт коштував понад $1 мільярд.

З 2023 року в музеї відкрили окремі зали для приватних екскурсій. Точна дата повного відкриття музею невідома, але медіа пишуть, що зали поступово відкриватимуть до 2025 року — тоді планують офіційне відкриття всієї виставки.