Новини

Президент Зеленський виступив у Верховній Раді і представив депутатам план перемоги. Головні тези

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді і представив депутатам план перемоги. Він містить пʼять пунктів. Перші чотири розраховані на реалізацію під час війни, а останній — після війни.

План також містить таємні додатки, які вже передали партнерам.

За словами президента, реалізація кожного пункту розрахована на певний часовий проміжок, і якщо розпочати виконувати його просто зараз, війну вдасться завершити не пізніше кінця наступного року.

Він зазначив, що Росія та її спільники «хочуть більше воєн», та наголосив на тому, що з плином часу вони вчаться.

«Що більше часу вони матимуть, щоб учитись нести руїни, то більше згодом світ заплатить за право на мир. Зараз для наших партнерів допомогти Україні — це гарантувати, що у світі збережеться порядок, заснований на правилах. Якщо війна Росії проти України завершиться на саміті миру та на основі міжнародного права, це переконає інших потенційних агресорів не розв’язувати війни», — зауважив Зеленський.

За словами Зеленського, партнери України, яким план уже представили, поставилися до нього «практично».

«Команди зосереджені на деталях заради дієвої підтримки. Завтра я представлю План перемоги на засіданні Європейської ради. Але я хочу бути відвертим із вами щодо того, як ситуація супроводжується у певній непублічній комунікації з Україною. Ми чуємо від партнерів слово «перемовини» і значно рідше звучить слово «справедливість», — сказав президент.

Він наголосив, що Україна «відкрита до дипломатії, але до чесної».

«Саме тому в нас є Формула миру. Це гарантія перемовин без примусу України до несправедливості. Українці заслуговують на достойний мир», — пояснив Зеленський.

Він вважає, що план перемоги «прокладе шлях» до виконання Формули миру, й назвав його гарантією того, що «божевільні в Кремлі втратять можливість продовжувати війну».