Новини

Путін їде до Монголії, яка є членом Міжнародного кримінального суду. Україна просить його арештувати

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Очільника РФ Путіна запевнили, що під час візиту до Монголії його не арештують. Країна визначає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, а тому мала б виконувати ордер на арешт Путіна.

Про це пише Bloomberg.

Візит Путіна 3 вересня до Монголії стане першим візитом лідера Росії до країни-члена Міжнародного кримінального суду після того, як суд видав ордер на його арешт за викрадення дітей з окупованих територій України.

Коли речника Кремля Дмитра Пєскова запитали, чи надала Монголія гарантії, що не виконає ордер МКС, він відповів: «У нас немає такої проблеми».

Журналісти Bloomberg також наводять думку близького до Кремля політичного консультанта Сергія Маркова, який зазначає, що перед усіма закордонними поїздками весь спектр переговорного формату узгоджується заздалегідь. І країна, у яку їде Путін, «дає 100% гарантії, що ні Путіна, ні когось із членів делегації не затримають».

Однак раніше Путін не зважувався на подібні візити. Він пропустив минулорічний саміт у Південній Африці лідерів БРІКС. Також Путін не поїхав на саміт «Великої двадцятки» (G20) у 2023 році в Індію, хоча вона навіть не є членом Міжнародного кримінального суду.

Перед поїздкою Путіна стало відомо, що група хакерів, підтримуваних Росією атакувала урядові сайти Монголії, повідомила група аналізу загроз Google. За її даними, хакери кілька разів атакували монгольські державні ресурси в період із листопада 2023 року до липня 2024-го. Тоді зламали сайти Міністерства закордонних справ Монголії та офіс кабінету міністрів, ресурси були заражені шкідливими програмами, що використовуються для крадіжки даних відвідувачів сайтів.

Реакція України

У Міністерстві закордонних справ України закликали Монголію виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт і передати Путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

«Українська сторона сподівається, що Уряд Монголії усвідомлює той факт, що Володимир Путін є воєнним злочинцем. На його арешт за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей до Російської Федерації видано ордер Міжнародним кримінальним судом, юрисдикція якого визнається Монголією», — йдеться у заяві МЗС.