Новини

Як змінився Зеленський за роки президентства. Огляд матеріалів іноземних медіа про війну 12 липня

Автор:
Антон Семиженко
Дата:

«Бабель»

Великий матеріал про те, як за п’ять років президентства змінився Володимир Зеленський, опублікувала інформагенція Reuters. Медіа акцентує увагу на тому, що проти Зеленського-комедіанта теперішній Зеленський ледь не протилежний. У 2019 році новообраний президент намагався запровадити у країні максимально ліберальні порядки ― зараз він президент в умовах обмежень демократії, спричинених воєнним станом. Тоді він «виглядав і поводився, як хлопчак», зараз ― сивий і подекуди грізний. Якщо раніше прикметною рисою Зеленського була жартівливість, то тепер дедалі більше це різкість. Видання з посиланням на українських і західних співрозмовників стверджує, що Зеленський може вигнати з наради підлеглих, які недостатньо підготовлені, плутаються у фактах, висловлюють тези, в яких суперечать один одному. Так було на початку цього року під час обговорення інформаційної кампанії щодо мобілізації, стверджують джерела видання.

Колишній міністр оборони Олексій Резніков зазначає, що Зеленський активно і стрімко вчиться ― доказом стало швидке освоєння ним англійської мови. Під час війни він так само активно вбирає нову інформацію ― і дратується, якщо інші працюють не так активно, кажуть співрозмовники. «Абразивним» Зеленський був із західними партнерами, нерідко говорячи з ними списком вимог. Він міг повторювати і повторювати союзникам перелік зброї, якої потребує Україна. Попри дипломатичний протокол і часто всупереч ефективності, він бурхливо обурювався тим, що Захід нерішучий або дає Україні замало. Щоправда, на останньому саміті НАТО у Вашингтоні він був значно мʼякшим і нерідко дякував, зокрема Джо Байдену. За словами співрозмовників Reuters, Зеленський результатами саміту загалом задоволений.

Також серед нових рис Володимира Зеленського називають активне побоювання за власну безпеку: він вважає, що росіяни прагнуть його вбити й полюють на нього. «І не без підстав», ― кажуть джерела інформагенції.

Також варті уваги матеріал The New York Times про те, що обіцяної НАТО зброї замало, аби провести контрнаступ цьогоріч; текст Bloomberg про те, що заважає ЗСУ опановувати F-16, — мовний барʼєр, стан злітно-посадкових смуг і брак запчастин; репортаж France24 про те, як 10 років тому зі Словʼянська почалось російське вторгнення на Донбас.