Новини

Reuters: НАТО потребує до 50 додаткових бригад для захисту від Росії

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

НАТО потрібно від 35 до 50 додаткових бригад, щоб повністю реалізувати свій план захисту від Росії. Це серйозний виклик для Альянсу, зважаючи, що бригада складається з 3 000—7 000 військовослужбовців.

Про це пише Reuters з посиланням на джерела.

Зараз НАТО більш серйозно сприймає загрозу з боку Росії, адже вона почала повномасштабну війну проти України і веде її вже третій рік. Щоб посилити свій захист, лише одній Німеччині доведеться вчетверо збільшити свої потужності ППО.

Наразі невідомо, де країни НАТО знайдуть 35—50 додаткових бригад. Їх можуть перевести з інших частин національних збройних сил або набиратимуть туди нових солдатів. Також імовірне поєднання обох підходів.

Головними пріоритетами Альянсу стали протиповітряна і протиракетна оборона, далекобійне озброєння, матеріально-технічне забезпечення, великі наземні маневрені формування.

У НАТО після початку повномасштабної російсько-української війни виявили важливість систем ППО для захисту критичної військової та цивільної інфраструктури. Зокрема, вони особливо необхідні для Німеччини, як головного логістичного центру й плацдарму в будь-якому потенційному конфлікті з Росією.

У часи Холодної війни Німеччина мала 36 підрозділів протиповітряної оборони із системами Patriot. Зараз у Німеччини девʼять одиниць Patriot. Багато союзників НАТО скоротили кількість підрозділів протиповітряної оборони після завершення Холодної війни, демонструючи, що в майбутньому їм доведеться мати справу лише з обмеженими ракетними загрозами з боку таких країн, як Іран. Пострадянську Росію не вважали такою загрозою.

Ця позиція різко змінилася з 24 лютого 2022 року — повномасштабне російське вторгнення змусило союзників почати накопичувати запаси боєприпасів і усувати недоліки системи ППО.