Новини

МЗС Китаю відкинуло звинувачення Зеленського у допомозі рф зірвати Саміт миру у Швейцарії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Getty Images / Kyodo News / Contributor

Речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін відреагувала на слова президента України Володимира Зеленського про те, що КНР відмовляє країни від участі у Саміті миру щодо України, який пройде 15—16 червня.

Як передає The Guardian та китайська газета Global Times, Мао Нін заявила, що Пекін «ніколи не роздмухував вогонь і не розпалював полумʼя», підтримує всі ініціативи з мирного «врегулювання кризи» і надає «великого значення саміту». Крім того вона додала, що Китай цінує відносини з Україною.

Напередодні президент Зеленський заявив, що росія і Китай намагаються послабити запланований ним глобальний Саміт миру. За його словами, Москва активно погрожує і тисне на деякі держави, щоб ті не їхали на Саміт. Деякі держави вже «почали допомагати росії в дипломатичному зриві Саміту», а Китай відмовляє інші країни їхати на нього.

Китай при цьому офіційно відмовився від участі. Раніше в КНР заявили, що хотіли би бачити росію на Саміті, але її не запросили. Зеленський пояснював, що рф зриватиме увесь процес. Підсумковий погоджений план передадуть рф після Саміту через треті країни.