Новини

Єврокомісар вважає, що питання імунітету путіна можуть лишити суддям

Автори:
Софія Телішевська, Оксана Коваленко
Дата:

International Court of Justice / «Бабель»

Єврокомісар Дідьє Рейндерс вважає, що питання подолання імунітету путіна для притягнення його до відповідальності треба залишити на розгляд суддей спецтрибуналу.

Про це він сказав у коментарі «Бабелю» на полях конференції «Відновлення справедливості для України», відповідаючи на запитання, чи можливий варіант трибуналу, який подолає імунітет путіна як президента країни.

«Це буде рішення судді в кінці. Ви знаєте, що в МКС вже є деякі рішення. Ви бачили ордери МКС проти різних людей в росії, зокрема проти президента путіна, за депортацію дітей. Тож це можливо», — зазначив він і додав, що його робота як єврокомісара полягає в тому, аби надати прокурорам і суддям всі необхідні для цього інструменти.

«Але в кінцевому підсумку це буде незалежне рішення прокурорів — притягнути до відповідальності, а суддів — прийняти рішення про винуватість чи невинуватість», — зазначив він.

Рейнедрс назвав два варіанти створення трибуналу, які на його думку, зараз найбільш вірогідні — це багатостороння угода про трибунал або, можливо, двостороння угода між Радою Європи та Україною. (За інформацією «Бабеля», це не вичерпний список варіантів, які зараз обговорюють у групі зі створення трибуналу)

За його словами, проміжні рішення вже можуть бути наступного місяця. «Я сподіваюся, що цього року ми матимемо рішення з цього питання», — додав він.