Тексти

Зеленський пропонує Раді реформувати СБУ: скоротити штат, підняти зарплатню, змінити вимоги до голови СБУ. Десять важливих пунктів реформи

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Артем Марков / «Бабель»

Сьогодні, 12 березня, на сайті парламенту зʼявився текст законопроєкту про Службу безпеки України. Напередодні на розгляд депутатів його вніс Володимир Зеленський. Документ розробляли в СБУ і «дописували» в Офісі президента. Автори законопроєкту пропонують заборонити спецслужбі займатися корупційними справами і частково закрити дорогу у керівництво службою політикам. З іншого боку, документ ускладнить доступ до інформації про силовиків. Як розповів «Бабелю» перший віцеспікер Руслан Стефанчук, далі законопроєкт мають розглянути профільні комітети, а потім Верховній Раді його представить голова СБУ Іван Баканов. Кореспондент «Бабеля» Оксана Коваленко прочитала 73 сторінки документа і обрала головне.

Законопроєкт також пропонує внести зміни до інших законів. Ось найцікавіші з них.

Кодекс про адміністративні правопорушення. Пропонується передбачити відповідальність за ненадання інформації співробітникам СБУ або перешкоджання їх роботі. За такі дії передбачено штраф від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальний кодекс. Пропонується вважати злочином перешкоджання співробітникам СБУ в особливий період. За це передбачено позбавлення волі від 5 до 15 років.

Цивільний процесуальний кодекс. Службі безпеки хочуть дозволити звертатися до суду з позовом про так звану цивільну конфіскацію.