Тексти

Влада і правозахисники створили проєкт «перехідного правосуддя». Ми отримали документ і розповідаємо, як миритимуть українців і каратимуть злочинців по обидві сторони конфлікту

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцятого листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка, його заступник Гюндуз Мамедов і члени робочої групи з реінтеграції при президентові обговорили концепцію перехідного правосуддя. Цей документ має вирішити більшість проблем, з якими країна зіткнеться, коли завершиться збройний конфлікт і до складу України повернуться тимчасово окуповані та непідконтрольні території. Концепція пропонує покарати злочинців, визначити жертв і постраждалих, повернути їм майно і виплатити компенсації, створити «комісії правди» та багато іншого. За інформацією theБабеля, після того як документ схвалить Комісія з питань правової реформи при президентові, концепцію своїм указом затвердить Володимир Зеленський. Щоб вона запрацювала, влада має ухвалити декілька законів й актів. Проєкт концепції майже закінчений — ми отримали його текст і стисло викладаємо суть чотирьох основних напрямів документа.

1. Як каратимуть за злочини, вчинені по обидві сторони лінії розмежування.

2. Як відшкодовуватимуть збитки жертвам збройного конфлікту

Вирішувати, кому потрібно відшкодувати збитки, буде окремий орган — його має створити Кабмін. Жертвами збройного конфлікту автори концепції пропонують вважати фізичних і юридичних осіб, які зазнали фізичної, моральної або психічної шкоди, душевних страждань і матеріальних збитків. Жертвами також вважатимуть членів сімей постраждалих.

Моральна сатисфакція

Матеріальна компенсація

Кому, скільки і яким чином виплачуватимуть компенсацію, має вирішити Кабмін. Передбачається, що всі необхідні дані він братиме з окремого реєстру збитків, завданих конфліктом, і на основі цієї інформації визначатиме черговість виплат.

Щоб виплачувати компенсації, створять Спеціальний фонд. Його сформують за рахунок держбюджету, благодійних фондів і міжнародної технічної допомоги. Також у фонд потраплять гроші, які Україна через міжнародні суди планує отримати від країни-агресора — Росії.

Відновлення порушених прав

3. Як українцям забезпечать «право знати правду»

Пропонується створити спеціальний незалежний орган з відновлення істини. Його мета — розслідувати і оприлюднити найбільш резонансні злочини та розповісти про масштаби порушень прав людини під час конфлікту. Формувати орган пропонують на відкритому і прозорому конкурсі, а як учасників залучати авторитетних українських і зарубіжних експертів. Вони зможуть допитувати жертв конфлікту, свідків, чиновників і отримають доступ до інформації з обмеженим доступом. Влада впливати на роботу цього органу не зможе. Результатом роботи стане звіт, з яким ознайомлять владу і частково або повністю оприлюднять. Усі висновки звіту носитимуть виключно рекомендаційний характер.

4. Як збираються запобігти конфліктам у майбутньому