Новини

До Верховної Ради внесли законопроєкт про відновлення е-декларування. Що він передбачає

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Пресслужба НАЗК

Законопроєкт № 9534 про відновлення електронних декларацій внесли на розгляд до Верховної Ради. Він передбачає, що декларації потрібно подавати не тільки за цей рік, а й за попередні.

Проєкт закону встановлює, що під час воєнного стану декларації будуть відкрито відображатися в Єдиному державному реєстрі декларацій, але:

Субʼєкти декларування матимуть доступ до відомостей про них та членів їхніх сімей з довідкових систем, реєстрів, банків даних.

Щодо військовослужбовців, то деякі з них стануть субʼєктами е-декларування. Серед них ті, хто:

Такі військові мають подати декларацію протягом 90 днів з дня:

Що стосується майна: уточнюється інформація про необхідність декларування обʼєкта, який був у володінні. Його зазначають у декларації, якщо людина ним володіла або користувалася не менше 183 календарних днів за звітний період та/або два місяці, що передували закінченню звітного періоду. Ще одна умова — ринкова вартість користування таким обʼєктом (незалежно від того, користування було платне чи безоплатне) протягом відповідного періоду перевищує 50 прожиткових мінімумів (за 2022 рік це — 124 050 гривень).

Ще законопроєкт передбачає, що спецперевірки, які припинилися на час воєнного стану, поновляться. Разом з цим збільшаться строки декларування суттєвих змін у майновому стані.

Тим часом Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надаватиме розʼяснення лише щодо одержання неправомірної вигоди або подарунка та поводження з ними, а також запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.