Новини

Зеленський: Україна попросила в Італії систему протиповітряної оборони SAMP-T

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Wikimedia

Уряд України подав запит до Італії запит на отримання систем протиповітряної оборони SAMP-T.

Про це він заявив в інтервʼю італійському виданню Corriere della Sera.

«Системи протиповітряної оборони — сьогодні це для нас найбільший пріоритет. Ви знаєте чому. Тому що ми хочемо, щоб наші люди повернулися додому з-за кордону, щоб їхні діти мали змогу піти до школи, до університету тощо. Але без безпеки, без ППО ми не можемо це забезпечити. Дуже небагато країн виробляють ППО — не лише мають, але й виробляють. Італія разом із Францією та Німеччиною виробляє комплекси SAMP-T. І ми їх потребуємо», — зазначив Зеленський. Він розповів, що вже інформував італійський уряд про такі потреби.

Президент додав, що Україна та Італія розвивають новий рівень відносин. «Це відбувалося впродовж урядування Маріо Драгі. Це стало можливим завдяки йому та італійському суспільству. Ми побудували дуже сильні, міцні відносини. І я не хочу їх зруйнувати. І я сказав це Джорджі, вона відповіла: “Так, звичайно. Я справді підтримую вас і хочу мати відносини на такому ж високому рівні, який був. І теж не хочу їх руйнувати”», — підкреслив президент.

Зенітно-ракетний комплекс SAMP-T виготовляє французько-італійська компанія Eurosam. Його ключовими компонентами є ракета Aster 30 і багатофункціональний радар Arabel. Дальність виявлення цілей становить до 80 км. ЗРК має мінімальний час реакції та високий темп стрільби (вісім ракет можна запустити за 10 секунд).