Новини

У Франції на аукціон виставили картину Ван Гога, яку майже ніхто не бачив

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

The Art Newspaper / Twitter

Уперше на аукціон виставили картину Вінсента Ван Гога із зображенням паризької вулиці «Вулична сцена на Монмартрі» — 100 років її майже ніхто на бачив. Про це повідомляє BBC.

Торги проводитиме 25 березня аукціонний дім Sothebyʼs. За його оцінками, за картину вони можуть отримати до €8 мільйонів. Експерт з робіт Ван Гога Мартін Бейлі підтвердив BBC News, що вони вперше бачать картину належним чином.

«Цікаво те, що це картина Ван Гога, яку ніхто не бачив відтоді, як вона зійшла з його мольберта (1887 рік). Вона майже завжди перебувала у приватних колекціях, її бачила обмежена кількість людей», — додав знавець. У минулому робилися її невеликі репродукції, часто чорно-білі.

«Це цікава картина, тому що це перехідна робота між голландськими роками Ван Гога, коли він писав в темних, землистих тонах, і яскравими роботами, які він створював у Провансі. Саме в Парижі він відкрив для себе імпресіоністів», — пояснив Бейлі.

Це одна із серії робіт, створених Ван Гогом, коли він жив зі своїм братом Тео в 1886—1887 роках неподалік вулиці, зображеної на картині.

Аукціонний дім Sothebyʼs заявив: «Поява на ринку роботи такого калібру і з такої знакової серії, безсумнівно, є великою подією».

Ван Гог приїхав у Париж восени 1886 року та залишився у свого молодшого брата Тео. Художник жив на вулиці Лепік — її він зобразив на картині «Вид з вікна у Парижі на вулиці Лепік».

Wikimedia

У паризький період Ван Гог відвідував художні майстерні та знайомився з іншими художниками. Хоч йому і подобався цей стиль життя, проте паризька публіка не сприймала його роботи, що дуже засмучувало художника. У 1888 році він переїхав на південь Франції — в Арль (регіон Прованс), де й помер у липні 1890 року. За два дні до смерті він вистрілив собі в серце з револьвера для відлякування пташиних зграй під час роботи на пленері, однак куля пройшла нижче. Завдяки цьому він самостійно дістався до номера готелю, де незабаром й помер.